![badania w laboratorium badania w laboratorium](http://img.ytp.pl/images/1410/544f56e22552b___flickr_14834996677_w190.jpg)
A zatem zróbmy to w tej chwili. W wielu fabrykach, gdzie produkuje się towary spożywcze, znajdują się różnego rodzaju urządzenia, np. wyparka próżniowa. Taki sprzęt znalazł co prawda zastosowanie także w innych branżach ojczystego oraz międzynarodowego przemysłu, lecz, jak już nadmieniliśmy, koncentrujemy się tutaj tylko na wspomnianym w tytule przykładzie. Tutaj więcej: link.
Wyparka próżniowa to ogólnie rzecz biorąc sprzęt, który służy do zagęszczania różnego rodzaju substancji. Znajdziemy go na terenie fabryk, które zajmują się wyrobem dżemów owocowych, marmolad nisko słodzonych, soków brzoskwiniowych. Z tego właśnie wynalazku korzysta też przemysł (przeczytaj filtry przemysłowe) cukrowniczy, a mleko, które stawiamy przed gośćmi także powstało przez zagęszczenie tego płynu w wyparce.
Jeszcze jednym urządzeniem, który stanowi obligatoryjny element wyposażenia wielu zakładów pracy, w których produkuje artykuły spożywcze są liofilizatory. W tych maszynach przeprowadzany bywa proces tzw. liofilizacji. Z grubsza rzecz biorąc polega on na zamrożeniu towaru, a potem jego wysuszeniu. Dla przykładu, rzeczony proces produkcyjny zastosowano podczas produkcji kawy rozpuszczalnej. Dla zainteresowanych tematem: donserv.pl/katalog-produktow/wyparki-rotacyjne.html.
Chociaż liofilizatory znalazły zastosowanie w zakładach farmaceutycznych, a nawet w archeologii, to przeciętny Kowalski proces liofilizacji będzie kojarzył właściwie tylko z procesem wytwarzania jego ulubionej kawy o smaku karmelowym. A wytworzony już artykuł trzeba właściwie magazynować, ponieważ w przeciwnym przypadku ulegnie on stwardnieniu. Przyczyna tego zjawiska jest banalna: proces liofilizacji sprawia , że dany produkt staje się higroskopijny, czyli bez trudu chłonie wilgoć.
![skruber Skruber K-415](http://img.ytp.pl/images/1409/542ab2cac7dfb___058skruber_w190.jpg)
Przetwarzanie artykułów spożywczych na masową skalę staje się obecnie powszechną praktyką. Pomimo tego że dietetycy przestrzegają nas przed konsumowaniem zbyt przetworzonych produktów, to niełatwo wyobrazić sobie dom, w którym zabrakłoby takich towarów na kuchennych półkach. Najprawdopodobniej kawa świeżo mielona zaparzona w ekspresie jest o wiele zdrowsza niż ta granulowana, lecz taki argument wcale nie przemawia do smakoszów kawy rozpuszczalnej.