Skrótowy przewodnik po zmodernizowanej hali, gdzie produkuje się towary spożywcze

Kiedy w mieszkaniu zjawiają się goście, to gospodarze raczą przybyłych czym chata bogata. To wtedy na stołach lądują mniej bądź bardziej wymyślne dania oraz, obligatoryjnie, kawa i herbata biała. Tak już przyjęło się w polskiej tradycji, że należy wykazać się gościnnością, kiedy do mieszkania wchodzą sąsiedzi albo znajomi. W takich sytuacjach nieczęsto zastanawiamy się, jak powstały towary, które stawiamy przed przybyszami.

badania w laboratorium

Autor: Iqbal Osman
Źródło: http://www.flickr.com

A zatem zróbmy to w tej chwili. W wielu fabrykach, gdzie produkuje się towary spożywcze, znajdują się różnego rodzaju urządzenia, np. wyparka próżniowa. Taki sprzęt znalazł co prawda zastosowanie także w innych branżach ojczystego oraz międzynarodowego przemysłu, lecz, jak już nadmieniliśmy, koncentrujemy się tutaj tylko na wspomnianym w tytule przykładzie. Tutaj więcej: link.

Wyparka próżniowa to ogólnie rzecz biorąc sprzęt, który służy do zagęszczania różnego rodzaju substancji. Znajdziemy go na terenie fabryk, które zajmują się wyrobem dżemów owocowych, marmolad nisko słodzonych, soków brzoskwiniowych. Z tego właśnie wynalazku korzysta też przemysł (przeczytaj filtry przemysłowe) cukrowniczy, a mleko, które stawiamy przed gośćmi także powstało przez zagęszczenie tego płynu w wyparce.

Jeszcze jednym urządzeniem, który stanowi obligatoryjny element wyposażenia wielu zakładów pracy, w których produkuje artykuły spożywcze są liofilizatory. W tych maszynach przeprowadzany bywa proces tzw. liofilizacji. Z grubsza rzecz biorąc polega on na zamrożeniu towaru, a potem jego wysuszeniu. Dla przykładu, rzeczony proces produkcyjny zastosowano podczas produkcji kawy rozpuszczalnej. Dla zainteresowanych tematem: donserv.pl/katalog-produktow/wyparki-rotacyjne.html.

Chociaż liofilizatory znalazły zastosowanie w zakładach farmaceutycznych, a nawet w archeologii, to przeciętny Kowalski proces liofilizacji będzie kojarzył właściwie tylko z procesem wytwarzania jego ulubionej kawy o smaku karmelowym. A wytworzony już artykuł trzeba właściwie magazynować, ponieważ w przeciwnym przypadku ulegnie on stwardnieniu. Przyczyna tego zjawiska jest banalna: proces liofilizacji sprawia , że dany produkt staje się higroskopijny, czyli bez trudu chłonie wilgoć.

Skruber K-415

Autor: www.donserv.p
Źródło: www.donserv.p

Przetwarzanie artykułów spożywczych na masową skalę staje się obecnie powszechną praktyką. Pomimo tego że dietetycy przestrzegają nas przed konsumowaniem zbyt przetworzonych produktów, to niełatwo wyobrazić sobie dom, w którym zabrakłoby takich towarów na kuchennych półkach. Najprawdopodobniej kawa świeżo mielona zaparzona w ekspresie jest o wiele zdrowsza niż ta granulowana, lecz taki argument wcale nie przemawia do smakoszów kawy rozpuszczalnej.