A zatem zróbmy to w tej chwili. W wielu fabrykach, gdzie produkuje się towary spożywcze, znajdują się różnego rodzaju urządzenia, np. wyparka próżniowa. Taki sprzęt znalazł co prawda zastosowanie także w innych branżach ojczystego oraz międzynarodowego przemysłu, lecz, jak już nadmieniliśmy, koncentrujemy się tutaj tylko na wspomnianym w tytule przykładzie. Tutaj więcej: link.
Wyparka próżniowa to ogólnie rzecz biorąc sprzęt, który służy do zagęszczania różnego rodzaju substancji. Znajdziemy go na terenie fabryk, które zajmują się wyrobem dżemów owocowych, marmolad nisko słodzonych, soków brzoskwiniowych. Z tego właśnie wynalazku korzysta też przemysł (przeczytaj filtry przemysłowe) cukrowniczy, a mleko, które stawiamy przed gośćmi także powstało przez zagęszczenie tego płynu w wyparce.
Jeszcze jednym urządzeniem, który stanowi obligatoryjny element wyposażenia wielu zakładów pracy, w których produkuje artykuły spożywcze są liofilizatory. W tych maszynach przeprowadzany bywa proces tzw. liofilizacji. Z grubsza rzecz biorąc polega on na zamrożeniu towaru, a potem jego wysuszeniu. Dla przykładu, rzeczony proces produkcyjny zastosowano podczas produkcji kawy rozpuszczalnej. Dla zainteresowanych tematem: donserv.pl/katalog-produktow/wyparki-rotacyjne.html.
Chociaż liofilizatory znalazły zastosowanie w zakładach farmaceutycznych, a nawet w archeologii, to przeciętny Kowalski proces liofilizacji będzie kojarzył właściwie tylko z procesem wytwarzania jego ulubionej kawy o smaku karmelowym. A wytworzony już artykuł trzeba właściwie magazynować, ponieważ w przeciwnym przypadku ulegnie on stwardnieniu. Przyczyna tego zjawiska jest banalna: proces liofilizacji sprawia , że dany produkt staje się higroskopijny, czyli bez trudu chłonie wilgoć.
Przetwarzanie artykułów spożywczych na masową skalę staje się obecnie powszechną praktyką. Pomimo tego że dietetycy przestrzegają nas przed konsumowaniem zbyt przetworzonych produktów, to niełatwo wyobrazić sobie dom, w którym zabrakłoby takich towarów na kuchennych półkach. Najprawdopodobniej kawa świeżo mielona zaparzona w ekspresie jest o wiele zdrowsza niż ta granulowana, lecz taki argument wcale nie przemawia do smakoszów kawy rozpuszczalnej.